V Kendeho vile se sešli studenti i potomci bývalých majitelů

Okusit profesi novináře si vyzkoušeli studenti jihočeských středních škol, kteří se přihlásili do soutěže Novinářem na zkoušku. Vyhlášení a ocenění nejlepších autorů se uskutečnilo 22. května v historickém interiéru Kendeho vily v Otakarově ulici.

„První ročník této soutěže jsme tematicky věnovali časopisu Klepy z židovského koupaliště, který samizdatem vydávali v letech 1940 až 1941 mladí českobudějovičtí Židé. Soutěží jsme chtěli připomenout iniciátora a šéfredaktora tohoto v protektorátu ojedinělého časopisu Rudolfa Stadlera (1924-1945), od jehož narození uplyne letos 100 let,“ uvedla za organizátory garantka soutěže Stanislava Wróblová ze Syndikátu jihočeských novinářů. Studenti středních škol z Českých Budějovic měli za úkol seznámit se s tímto časopisem, který je zdigitalizován na webových stránkách Židovského muzea v Praze. „Podle zadání naší soutěže pak měli napsat volný novinářský útvar na téma Co vás na časopise Klepy nejvíce zaujalo a proč? Nebo mohli zvolit jednu rubriku z časopisu a napsat do ní svůj příspěvek na téma Jak se od doby vydávání Klepů změnil život okolo mne,“ upřesnila Stanislava Wróblová. Podle pětičlenné odborné poroty se autoři soutěžních prací dokonale seznámili s časopisem Klepy, který tehdy vytvářeli v podstatě vrstevníci dnešních soutěžících. Ti poslali do soutěže své příspěvky napsané optikou současné studentské mládeže. Ve věkové kategorii 15 až 17 let zvítězila Vilma Hadačová z Česko-anglického gymnázia. V kategorii 18 až 20 let napsala nejlepší soutěžní práci Viktorie Lukášková ze soukromé školy Vakantis. Kromě jednotlivců se soutěže zúčastnily také kolektivy. Nejlepší z nich byli studenti z Hudebního gymnázia ve složení: Martin Kravár, Maria Khalil, Eliška Guralová, Kateřina Kadlecová a Nela Vargová.

Slavnostního předávání se zúčastnili na pozvání Syndikátu jihočeských novinářů neteř a synovec šéfredaktora Klepů Hana Kendeová z Velké Británie a Jiří Kende z Německa. Oba se pak zúčastnili komentované prohlídky vily, ve které až do roku 1939 bydlel bratr jejich dědečka s rodinou Josef Kende.  

Soutěž se konala pod záštitou českobudějovické primátorky Dagmar Škodové Parmové a jihočeského hejmana Martina Kuby. Osobně přišla vítězům gratulovat náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková, která si vyslechla také velké poděkování od příbuzných bývalých majitelů zato, že město vilu koupilo do svého vlastnictví a bude ji postupně renovovat. Obě instituce věnovaly vítězům věcné ceny. Syndikát jihočeských novinářů studentům daroval finanční odměnu.

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Kendeho vile, která je v majetku statutárního města České Budějovice a provozuje ji společnost Post Bellum - Paměť národa.

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 24. 5. 2024.