Finanční příspěvky na obnovu památek

Odbor památkové péče magistrátu nabízí majitelům památek ve městě možnost zapojit se do  Programu regenerace městské památkové rezervace České Budějovice v roce 2024 a čerpat z finančního příspěvku města a státu. Zájem o příspěvek na obnovu památek prozkoumá anketní dotazník. „Dotazníky poskytujeme už několik let, vždy v souvislosti s aktualizací Programu na příslušný rok. Slouží jako jeden z podkladů pro jednotlivé akce v Programu regenerace. Příspěvky státní podpory jsou poskytovány za účelem záchrany, zachování a zhodnocení památek. Nemůže je získat vlastník, který má vůči státu dluhy a nemohou být  použity ani na obnovu kulturní památky, pokud zajišťuje úvěr, který není splácen. Poskytované  finance  jsou přísně účelové, mohou být použity jen na úhradu prací zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty, nikoliv na modernizace a jiné úpravy prováděné v zájmu vlastníka, ani na práce investiční povahy,“ vysvětluje náměstek primátorky Tomáš Bouzek.

Výše státního finančního příspěvku se bude mj. odvíjet od zájmu vlastníků památek a jejich připravenosti k obnově památky. Od listopadu 2013 platí shodné podmínky pro všechny typy vlastníků, mj. v tom, že se na obnově památky v daném roce musí podílet minimálně 40 % z plánovaných nákladů, zbytek je možné financovat z dotace.

V letošním roce bylo do Programu regenerace zařazeno 6 akcí, 2 ve vlastnictví města.

Dotazník, který musí být vyplněný a odevzdaný nejpozději do  20. září 2023, získají žadatelé na webových stránkách města - www.c-budejovice.cz, nebo přímo na odboru památkové péče. 

Městská památková rezervace České Budějovice byla vyhlášena v roce 1980. Město využívá k obnově městské rezervace tento dotační program od jeho prvopočátku, tedy od roku 1992.

 

Foto: Tomáš Navara

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 5. 9. 2023.