Rekonstrukce KD Slavie začala

Poklepáním na symbolický základní kámen začala 30. května 2023 rekonstrukce Slavie. "Jsem nadšená a je pro mě příjemnou povinností tuto událost zahájit. Navíc se shoduje s termínem, kdy podáváme druhou přihlášku pro získání titulu Evropské hlavní město kultury 2028,“ uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová. Demoliční práce ve 150 let starém spolkovém domě potrvají až do konce roku 2023. Hned poté začne nová dostavba.

"Doufáme, že se nám podaří dodržet všechny termíny. Na stavbu jsme získali od ministerstva kultury dotaci ve výši 177 milionů. Její podmínkou ale je, že stavbu stihneme dokončit v požadovaném termínu a kolaudace bude v září 2025," vysvětlil náměstek primátorky Petr Maroš. Obnovu a přístavbu kulturního domu řeší město už od roku 2019. Vítěznou podobu navrhlo mezinárodní konsorcium ateliérů z Francie a Rakouska.

Po dokončení se rozšíří kapacita budovy i možnosti jejího využití. Hlavní sál nabídne 350 míst k sezení a při koncertech se tam vejde až 600 návštěvníků. Ve skleněné přístavbě bude sál pro 150 lidí a kavárna. "Hlavní náplní Slavie bude spolkový život. To je věc, která tady fungovala i dříve a my ji chceme zachovat,“ řekla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková.

Výběrové řízení na stavební práce vyhrála nabídka sdružení firem Metrostav, Geosan a Auböck za 496 milionů. Aktuálně se čeká na ukončení dalších tří výběrových řízení. Ta mají rozhodnout o dodavatelích techniky pro kuchyň, divadelní a audiovizuální vybavení.

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 31. 5. 2023.