Ekoškolku zdobí zelená vlajka

Mateřská škola J. Opletala získala mezinárodní certifikát programu Ekoškola. Vyvěšení zelené vlajky je oceněním přístupu k dětem, které jsou vedeny ke zlepšování životního prostředí, což může vést například k úsporám vody, tepla, elektrické energie, třídění odpadů, ale i péči o zeleň.

„Paní učitelky si zaslouží velké poděkování, protože dělají záslužnou věc pro další generace. Z vlastní zkušenosti vím, že děti rády následují dobré příklady a vše podstatné si pamatují. Učit je k lásce k přírodě a péči o ní je úplně přirozeně dovede k větší zodpovědnosti a dost možná i k větší aktivitě. Navíc mohou nové poznatky sdílet se svými rodiči, sourozenci i s kamarády,“ říká primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Snažíme se být ekology tělem i duší už od těch nejmenších. V každé třídě máme malé barevné kontejnery na třídění odpadu, na školním dvoře pak velké na plast, papír a sklo. Dvakrát ročně organizujeme celoškolní sběr papíru. Děti vedeme také k tomu, aby neplýtvaly potravinami, vodou ani energiemi. Na zahradě má každá třída svůj záhonek, o který se děti starají, a samy si tím vyzkouší,  kolik úsilí se musí vynaložit, než se nám potravina dostane na stůl. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se chovají k naší planetě zodpovědně a jsou dětem příkladem,“ dodala ředitelka Hana Lafatová.

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 21. 4. 2023.