Dárcům krve poděkovala primátorka

Pětatřicet zlatých medailí profesora Janského za 40 odběrů a třiačtyřicet stříbrných medailí za 20 odběrů si v úterý 21. února 2023 z Metropolu odnesli mnohonásobní dobrovolní dárci. „Dárcovství krve je opravdu obdivuhodný počin. Krev je nejcennější tekutinou na světě, protože zachraňuje lidské životy a i přes veškerý vědecký pokrok ji nelze ničím nahradit. Všech dárců, kteří takto nezištně pomáhají, si velmi vážím,“ řekla primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice Vít Motáň velmi kvituje ochotu a vstřícnost dárců: „Za dar krve patří obrovské poděkování všem, kdo tvoří spolehlivé zázemí pro transfúzní službu a významnou měrou se tak podílejí na záchraně lidského života. Pomoc je to sice zdánlivě neviditelná, ale zásadní."

Jihočeský kraj patří desítky let k těm dárcovsky nejstabilnějším. V Českých Budějovicích bylo vloni registrováno 17 651 odběrů plné krve, destiček a plazmy a přibylo 692 prvodárců. Celkem bylo v roce 2022 rozdáno 284 bronzových, 200 stříbrných a 150 zlatých Janského medailí.

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 23. 2. 2023.