Šachisté z 21 zemí se sjeli do Budějovic

Ode dneška až do 9. července se v Českých Budějovicích v hotelu Clarion koná mezinárodní šachový festival. Na letošní osmý ročník se sjelo přes 200 šachistů z celkem 21 zemí světa, a to nejen z Evropy, ale také z Asie, Afriky, Ameriky. Pořadatelem je Šachová univerzita QCC České Budějovice.  Město České Budějovice je dlouholetým finančním podporovatelem akce.

Účastníky festivalu pozdravil na slavnostním zahájení náměstek primátora Tomáš Chovanec, který všem popřál pevné nervy a hodně štěstí.

Je to pro naše město velká čest hostit tak významnou mezinárodní sportovní událost a věřím, že si všichni odvezete jen příjemné zážitky a na Budějovice budete rádi vzpomínat. Přeji vám hodně odvahy, hodně trpělivosti a také nutné štěstí ve hře,“ řekl Tomáš Chovanec.

 

Šachový festival se skládá ze čtyř turnajů. Protože se turnajů zúčastní celá řada mladých talentů, přijíždí do Českých Budějovic ještě více něž 100 rodičů a trenérů.

Ostře sledované budou oba uzavřené turnaje, ve kterých hraje vždy 10 šachistů systémem každý s každým. Úspěšní šachisté v nich mohou získat normu mezinárodního mistra nebo mezinárodního velmistra. Startují v nich elitní mezinárodní velmistr Alexander Donchenko z Německa nebo mezinárodní mistr Viktor Gažík ze Slovenska, mistr světa do 18 let a FIDE mistr Vašík Fiňek (ročník 2010), světová jednička ve své věkové kategorii.

Partie ze všech turnajů budou přenášeny on-line do celého světa. Budou je přenášet mezinárodní servery, které mají více jak 120 milionů registrovaných členů.

Zastoupeny jsou šachové velmoci jako Indie, Azerbajžán, Ukrajina, ale i z šachově méně známých oblastí jako jsou Spojené Arabské Emiráty, Malta, Singapur, Brazílie, Irák. Budou zde i zástupci silných šachových zemí jako je Německo, Island, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Slovensko, Turecko, Izrael a další. Nesmíme také zapomenout na české talenty. Svěřenec pořádající Šachové univerzity QCC České Budějovice kandidát mistra Ladislav Nagy bude bojovat ve svém prvním startu v uzavřeném turnaji o svojí první normu mezinárodního mistra.

 

Turnaje lze sledovat online:
https://live.chessbase.com/watch/Ceske-Budejovice-GM-2022/
https://live.chessbase.com/watch/Ceske-Budejovice-IM-2022/
https://live.chessbase.com/watch/FIDE-CB-Open-2022 /
https://live.chessbase.com/watch/Sachove-Uni-QCC-CB-2022/
 

Stránka byla upravena uživatelem Renáta Kollarczyková, 1. 7. 2022.