Náměstí zaplnili příznivci fotbalu

Poslední červnový víkend patřil v Českých Budějovicích fotbalové mládeži. V sobotu 25. června 2022 se na náměstí Přemysla Otakara II. uskutečnil slavnostní ceremoniál u příležitosti pořádání mezinárodního fotbalového turnaje Budweis Cup 2022. Toho se zúčastnilo 70 týmů ve věkové kategorii 9 až 17 let a své zástupce vyslaly Česká republika, Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko a Maďarsko.

Na pódiu všechny natěšené sportovce přivítali zástupci města a organizátorů, ale i fotbalová legenda a ambasador turnaje Jan Koller. Podporu fotbalu vyjádřil také náměstek primátora Tomáš Chovanec. „Regionální i klubové akademie hodně posunuly práci s mládeží kupředu. Jsou schopny podchytit talent hráčů v brzkém věku, což je velmi důležitý aspekt pro jejich budoucí rozvoj. Když má člověk v této době okolo sebe kvalitní trenéry, spoluhráče a podmínky, je schopný udělat obrovský progres. Protože šampioni se rodí z toho, co mají hluboko v sobě – z touhy, snu a vize. A já v nich tento entuziasmus a potenciál vidím a jsem rád, že se naše město může pyšnit i přízviskem „fotbalové“,“ řekl náměstek.

Přes víkend se v tréninkovém centru prvoligového klubu SK Dynamo České Budějovice a TJ Malše Roudné odehrálo více než 200 utkání a mezi sebou soupeřilo přes 1000 fotbalistů a fotbalistek. Akce byla také městem finančně podpořena v rámci dotačního programu na podporu sportu.

Budweis Cup pořádá mezinárodní organizace Euro-Sportring, Spolek Pro Podporu Sportu a agentura ISC Sports. Euro-Sportring je nositelem kampaně UEFA RESPECT, která přináší myšlenku vzájemného respektu k protihráčům, trenérům a vedoucím činitelům, stejně jako k rozhodčím a fanouškům a zásadně se vymezuje proti rasistickému chování během jakéhokoli turnaje nebo utkání.

Fotozdroj: Euro-Sportring

 

Stránka byla upravena uživatelem Jana Novotná, 30. 6. 2022.